Despre Italia

In jos

Despre Italia

Mesaj Scris de Ad_Non-chan la data de Mar 07 Apr 2009, 19:40

Italia:O tara foarte rafinata,la fel asteptam informatii:


am cautat eu:
Introducere
Italia a devenit stat in 1861 cand orasele-state ale peninsulei, impreuna cu Sardinia si Sicilia, au fost unite de regele Victor Emmanuel. In anul 1920 Benito Mussolini a instaurat dictatura fascista, iar alianta dezastruoasa cu regimul nazist din Germania a facut ca Italia sa fie invinsa in cel de-al doilea razboi mondial. In 1946, Italia se proclama republica si devine un membru cheie in NATO si Comunitatea Economica Europeana.


Asezare
Sudul Europei, peninsula in Marea Mediterana, invecinandu-se cu Franta, Elvetia, Austria, Slovenia.

Suprafata
Total: 301 230 kmp
Uscat: 294 020 kmp
Apa: 7 210 kmp

Clima:
Predominant mediteraneana; alpina in nord; calda si uscata in sud.cam atat ca va plictisiti

_________________
Deschide ochii si vei vedea ca lucrurile nu sunt asa cum par....
avatar
Ad_Non-chan
Admin

feminin Pesti Pisica
Numarul mesajelor : 690
Varsta : 19
Localizare : Intr-o lume in care nu veti intelege...o lume plina de imaginatie
Reputatie : 33
Data de inscriere : 05/12/2008

Vezi profilul utilizatorului http://magic.new-forum.net

Sus In jos

Re: Despre Italia

Mesaj Scris de Winry Rockbell la data de Joi 09 Apr 2009, 19:41

SUPER DACA M DATE IN PLUS PUN SI EU
avatar
Winry Rockbell
moderator

feminin Pesti Bivol
Numarul mesajelor : 780
Varsta : 21
Localizare : Ishbal
Reputatie : 19
Data de inscriere : 22/03/2009

Vezi profilul utilizatorului http://anime-fusion.forum-gratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Despre Italia

Mesaj Scris de Ad_Non-chan la data de Vin 10 Apr 2009, 14:59

sigur!

_________________
Deschide ochii si vei vedea ca lucrurile nu sunt asa cum par....
avatar
Ad_Non-chan
Admin

feminin Pesti Pisica
Numarul mesajelor : 690
Varsta : 19
Localizare : Intr-o lume in care nu veti intelege...o lume plina de imaginatie
Reputatie : 33
Data de inscriere : 05/12/2008

Vezi profilul utilizatorului http://magic.new-forum.net

Sus In jos

Re: Despre Italia

Mesaj Scris de just...me madytza la data de Vin 10 Apr 2009, 15:05

ITALIA
LA REPUBBLICA ITALIANA
Italia este situata in Europa de Sud intre 35°29’26”- 47°5’29” lat. N. si 6°37’32”-18°31’14” long. E. 47164vdf21kyr8l
Vecini: Franta, Elvetia, Austria, Slovenia, marea Adriatica, marea Ionica, marea Tireaniana, marea Ligurica
Relieful: Italia cuprinde o parte continentala, formata din versantul intern al arcului Alpilor si Campia Padului, si o alta peninsulara, ocupata de lantul muntos al Apeninilor, de dealuri si inguste campii litorale. Alpii, in N, se prezinta sub forma unui zid masiv care se desfasoara pe cca. 1200 Km pe directia V-E. Pe aceeasi directie se disting Alpii Piemontezi, cu cele mai mari altitudini din Italia, Alpii Lombarzi mai putini inalti – dar cei mai extinsi si usor accesibili –la poalele carora s-au format, prin bararea unor vai glaciare, mari lacuri glaciare (Maggiore, Lugano, Como, Garda ) si Alpii Venetieni, cu bogat relief carstic. Apeninii, care ocupa cea mai mare parte a peninsulei si se continua si in insula Sicilia, sunt fragmentati si prezinta altitudini mai mici decat Alpii. Sunt cunoscuti pentru caracteristicile lor vulcanice: campuri de lava , vulcani activi, lacuri vulcanice, cutremure frecvente. Morfologic distincta de restul Italiei, insula Sardinia este un bloc vechi masiv, puternic erodat, cu aspect de podis.
Coastele Italiei masoara peste 9000 Km si sunt joase si nisipoase spre marea Adriatica si inalte si abrupte spre marea Tireniana. Numeroasele bai si golfuri au favorizat dezvoltarea porturilor;
Clima: In N clima este continentala, cu ierni relativ reci, veri calduroase si precipitatii abundente. Italia peninsulara are un climat mediteranian, cu veri secetoase si calde si cu ierni ploioase si blande. De la N la S temperaturile cresc concomitent cu scaderea precipitatiilor. dy164v7421kyyr
Moneda: Lira Italiana
Istoria: La inceputul mileniului 2 i.C. in Pen. Italica patrunde primul val indo-european, urmat, in sec. 12-11 i.C., de noi valuri italice. In sec. 10-9 i.C., in vestul Italiei isi fac aparitia etruscii, a caror putere politica si civilizatie atinge maxima stralucire in sec. 7-6 i.C. Grecii intemeiaza, incepand cu sec. 8 i.C. primele colonii in sudul peninsulei si Sicilia. Emancipat in 510 i.C. de sub suzeranitatea etrusca, statul roman devine in sec 2 i.C., stapanul intregii Italii si isi extinde in secolele urmatoare hegemonia in Bazinul Marii Mediterane, punand bazele celui mai puternic imperiu al antichitatii. Detronarea lui Romulus Augustus de catre capetenia germana Oduacru marcheaza sfarsitul Imperiului Roman de Apus. Italia este stapanita de heruli, ostrogoti, apoi cucerita de Imperiul Bizantin; in 568 longobarzii cuceresc Nordul. In 756 ia fiinta statul papal cu capitala la Roma. Cucerit in 773, regatul longobard este inclus in statul franc. In Sicilia se stabilesc la inceputul sec. al IX-lea arabii. In timpul domniei imparatului Otto I, Italia de Nord si Centrala sunt incluse in imperiulromano-german care intra in conflict cu papalitatea. In sec. XI-XII arabii sunt eliminati din sudul Italiei de catre normanzi. Orasele din Italia de Nord si Centrala, Venetia, Genova, Florenta, Milano, care infloresc in secolele XIII-XV devenind patria umanismului si Renasterii, decad in sec. XV-XVI. Intre 1495-1595 Italia este camp de batalie intre Franta si Spania. Prin pacea de la Cateau-Cambrésis (1559), cea mai mare parte a Italiei revine Spaniei, iar dupa tratatele de la Utrecht si Rastatt (1713-1714), habsburgilor austrieci. Cu exceptia Siciliei si a regatului Sardiniei, intreaga Italie este unita de Napoleon I in 1809. Dupa razboiaele napoeoneene, un puternic val al miscarii de eliberare nationala zguduie intreaga Italie; la 9.02.1849, Mazzini si Garibaldi proclama la Roma republica, dar reactiunea europeana inabusa aspiratiile populare. Regatul Piemontului este statul in jurul caruia se realizeaza unificarea Italiei; in urma razboiului franco-piemontezo-austriac, Lombardia se uneste cu Piemontul (1859). In 1860-1861 Garibaldi si “camasile rosii” elibereaza Sicilia si Italia de Sud. Victor Emanuel II din dinastia de Savoia se proclama, in 1861, rege al Italiei. Razboiul austro-prusac din 1866, in care Italia este aliata Prusiei, are ca urmare unirea Venetiei cu Italia. La 20.09.1870 este eliberata Roma, care devine in 1871 capitala statului italian.
In 1929, acordul italo-papal de la Lateran statueaza independenta Vaticanului si stabileste statutul bisericii catolice in Italia.
La 10.06.1940, Italia se alatura Germaniei, in cel de-al doilea razboi mondial, atacand Franta, Grecia, Iugoslavia si participand la agresiunea impotriva U.R.S.S. Dupa debarcarea anglo-americana din Sicilia (10.07.1943), regimul dictatorului Mussolini este rasturnat si Italia declara razboi Germaniei.
La 18.06.1946 este proclamata Republica Italiana.
Diviziuni administrative: Italia este impartita in 20 de regiuni.
Valle d’Aosta: Situata in partea de N-V a Italiei in zona montana a masivului Mont-Blanc la granita cu Franta. Resursa principala este turismul. Capitala: Aosta.
Piemont: vestita regiune plana intre Alpi si Apenini traversata de raul Pad. In aceasta zona este concentrata 3/5 din productia italiana de orez. De asemenea, regiunea Asti este celebra prin vinurile si branzeturile produse aici. Capitala: Torino- centrul industriei auto (Fiat) italiene.
Lombardia: Reprezinta zona cea mai atractiva a Italiei. Ocupa zona de campie dintre raurile Ticino si Mincio. Centrele urbane cele mai dezvoltate: Brescia (industria siderurgica, chimica si mecanica), Bergamo (industria textila si mecanica), Pavia (important centru universitar). Capitala: Milano – reprezinta centrul financiar al Italiei. De asemenea, capitala modei italiene.
Veneto: Situata in zona aluvionara de varsare a raului Pad si afluentilor sai. Regiune predominant agricola. In zona Mestre-Marghera, langa Venetia, sunt concentrate rafinarii de petrol si industrie chimica. Capitala: Venezia – important port si centru cultural si turistic.
Tretino-Atto Adige: Regiune italiana cu statut special divizata in doua provincii autonome: Trento si Bolzano, etnic predominant germana.
Friuli-Venezia Giulia: Situata la poalele Alpilor Carmici. Zona cu traditie agricola. Capitala: Trieste –oras port cu statut de zona libera.
Emilia-Romagna: Regiune ce flancheaza masivul muntos al Apeninilor.. Zona agricola renumita pentru sfecla de zahar. Capitala: Bologna – important centru industrial (siderurgie, industrie alimentara) si comercial (piata cerealiera si zootehnica).
Liguria: Regiune in zona litorala la Marea Liguriei. Relief in terase, favorabil cultivarii pomilor fructiferi si maslinilor. Renumita prin marmura de Carrara. Capitala: Genova – important port comercial, santiere navale.
Toscana: Una dintre cele mai frumoase si renumite regiuni ale Italiei avand in centru valea raului Arno. Orase importante: Pisa si Siena. Capitala: Florenta – centru cultural si turistic de importanta mondiala.
Umbria: Regiune colinara cu vai sinuoase. Patria Sfantului Francisc din Assisi. Capitala: Perugia.
Marche: Zona muntoasa, riverana la marea Adriatica, strabatuta de vai adanci. Litoralul este bogat in plaje. Capitala: Ancona.
Lazio: Reprezinta leaganul civilizatiei romane, cuprinsa intre Apenini, la est si coasta tireniana la vest si strabatuta de raul Tibru. Capitala: Roma - totodata capitala Italiei si a crestinatatii de rit catolic unde se afla statul Vatican.
Abruzzo: Regiunea cu cel mai pregnant aspect montan din lantul muntilor Apenini. Capitala:: L’Aquila- centrul siderurgic.
Campagna: Regiune cu campii fertile unde se practica cultura cerealelor, tutunului, canepii.. Capitala: Napoli – situata in golful cu acelasi nume si dominata de prezenta vulcanului Vezuviu.
Molise: Regiune cu relief muntos, vai profunde, paduri intinse. Capitala: Campobasso.
Puglia: Regiune bogata in resurse agricole. Capitala: Bari - important centru comercial cu legaturi cu lumea orientala.
Basilicata, Calabria: Regiuni cu caractere morfologice asemanatoare: relief montan grandios si sever, zona de coasta pietroasa. Capitala: Potenza, Catanzaro.
Sicilia: Cea mai mare insula mediteraniana dominata de vulcanul Etna. Este o zona agricola cerealiera. Orase importante: Siracusa, Catania, Taormina. Capitala: Palermo.
Sardinia: Situata in marea Tireniana se caracterizeaza printr-un relief muntos si plaje cu nisip extrem de fin. Resursele principale sunt pescuitul si turismul estival. Capitala: Cagliari.
avatar
just...me madytza
Admin

feminin Taur Sobolan
Numarul mesajelor : 1166
Varsta : 22
Localizare : lumea in care visele devin realitate
Reputatie : 18
Data de inscriere : 06/12/2008

Vezi profilul utilizatorului http://www.mylife.al.meu

Sus In jos

Re: Despre Italia

Mesaj Scris de Winry Rockbell la data de Vin 10 Apr 2009, 18:29

Istoria Italiei este probabil cea mai importantă în privinţa dezvoltării culturale şi a dezvoltării sociale din mediterană. Ţara a fost o gazda pentru importante activităţi în timpurile preistorice, şi de aceea săpături arheologice pot fi găsite în multe regiuni: Lazio şi Toscana, Umbria şi Basilicata. După Magna Graecia, Civilizaţia etruscă şi Imperiul Roman care a venit să domine acestă parte a lumii, au urmat Evul Mediu Umanismul şi Renaşterea, care au ajutat mai apoi la formarea filozofiei şi artei europene. Oraşul Roma conţine unele dintre cele mai importante exemple de Baroc.
Italia în era modernă a devenit un stat-naţiune efectiv - pe 17 martie, 1861 - când statele peninsulei şi Cele două Sicilii au fost unite de către regele Victor Emmanuel II din dinastia de Savoia. Arhitectul unificaţiei italiene, oricum, a fost Contele Camillo Benso di Cavour, primul ministru al lui Victor Emmanuel. Roma însăşi a râmas un deceniu sub Papalitate, devenind parte a Regatului Italiei doar pe 20 septembrie, 1870, data finală a unificării italiene. Vaticanul este acum o enclavă independentă înconjurată de Italia, ca şi San Marino.
Italia participă alături de Antantă în primul război mondial.
Dictatura fascistă a lui Benito Mussolini care a început în 1922 a condus la o alianţă dezastroasă cu Germania şi cu Japonia numită Axa Berlin-Roma-Tokio (Puterile Axei) şi la înfrângerea ultimativă a Italiei în cel de-al doilea război mondial. Pe 2 iunie, 1946 un referendum asupra monarhiei a rezultat în stabilirea Republicii Italiene, care a dus la adoptarea unei noi constituţii pe 1 ianuarie, 1948. Membrii familiei regale au fost trimişi în exil datorită asocierii lor cu regimul fascist.
Italia a fost membră fondatoare a NATO şi a Uniunii Europene, şi s-a alăturat grupului de creştere a unificării politice şi monetare din Europa de Vest, incluzând introducerea Euro în 1999.
Italia, oficial Republica Italiană (italiană Repubblica Italiana, numele scurt este identic) este un stat suveran european, amplasat la Peninsula Italică şi câteva insule la Marea Mediteraneană, cele mai importante fiind Sicilia şi Sardinia. Se învecinează cu Franţa la nord-vest, Elveţia şi Austria la nord şi Slovenia la nord-est. De asemenea înconjoară două enclave: San Marino şi Vatican şi are o exclavă numită Campione d'Italia pe teritoriul elveţian. Capitala Italiei este Roma.
Italia a fost un loc de origine al multor culturi europene, precum etrusci şi romani, şi al mişcarilor culturale moderne, cel mai notabil fiind Renaşterea. Roma este un sediu al Bisericii Romano-Catolice şi a fost pentru o perioadă lungă un centru al civilizaţiei occidentale.
Astăzi Italia este o republică democratică şi o ţară dezvoltată, ocupând a şaptea poziţie conform PIB-ului, a opta conform indicelui calităţii vieţii şi a douăzecea conform indicelui dezvoltării umane. Este un membru fundator al Uniunii Europene şi unul dintre membri ai G8, OTAN-ului, Consiliului Europei, Uniunii Europei Occidentale.
avatar
Winry Rockbell
moderator

feminin Pesti Bivol
Numarul mesajelor : 780
Varsta : 21
Localizare : Ishbal
Reputatie : 19
Data de inscriere : 22/03/2009

Vezi profilul utilizatorului http://anime-fusion.forum-gratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Despre Italia

Mesaj Scris de Ad_Non-chan la data de Vin 10 Apr 2009, 19:36

In Sardinia locuiesc eu!

_________________
Deschide ochii si vei vedea ca lucrurile nu sunt asa cum par....
avatar
Ad_Non-chan
Admin

feminin Pesti Pisica
Numarul mesajelor : 690
Varsta : 19
Localizare : Intr-o lume in care nu veti intelege...o lume plina de imaginatie
Reputatie : 33
Data de inscriere : 05/12/2008

Vezi profilul utilizatorului http://magic.new-forum.net

Sus In jos

Re: Despre Italia

Mesaj Scris de Winry Rockbell la data de Vin 10 Apr 2009, 19:38

suuper
avatar
Winry Rockbell
moderator

feminin Pesti Bivol
Numarul mesajelor : 780
Varsta : 21
Localizare : Ishbal
Reputatie : 19
Data de inscriere : 22/03/2009

Vezi profilul utilizatorului http://anime-fusion.forum-gratuit.ro/index.htm

Sus In jos

Re: Despre Italia

Mesaj Scris de Ad_Non-chan la data de Vin 26 Iun 2009, 12:23

Mda....Dar abea astept sa vin in romania! dar bn gata cu off-topic

_________________
Deschide ochii si vei vedea ca lucrurile nu sunt asa cum par....
avatar
Ad_Non-chan
Admin

feminin Pesti Pisica
Numarul mesajelor : 690
Varsta : 19
Localizare : Intr-o lume in care nu veti intelege...o lume plina de imaginatie
Reputatie : 33
Data de inscriere : 05/12/2008

Vezi profilul utilizatorului http://magic.new-forum.net

Sus In jos

Re: Despre Italia

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum